full
border
#666666
http://www.roderma.ro/wp-content/themes/zap-installable/
http://www.roderma.ro/
#00ac52
style2
0232-218.444 (str. Arcu) | 0232-218.234 (str. Octav Botez)
Contract CAS IS nr. 2348

chir_plastica

Cicatricile reprezinta ‘refacerea‘ pielii in urma traumatismelor, postoperator sau in urma diferitelor afectiuni, acnee, varicela). Cicatricile pot fi de mai multe tipuri: hipertrofice sau cheloide (datorate excesului de tesut) si atrofice (depresiuni ale pielii datorate pierderii de tesut). Afectiunile tumorale benigne sau maligne (cancerul de piele) reprezinta un capitol foarte important in dermatologie.

Acest capitol cuprinde una dintre urgentele dermatologice: melanomul, unul dintre cele mai agresive cancere.

De ce totusi, fiind un cancer pe care poate il vedem pe piele, nefiind nevoie de investigatii imagistice complexe, nu este detectat la timp si atunci cand este diagnosticat, de cele mai multe ori, este prea tarziu?

Poate pentru ca imbraca diferite forme, de la alunite mici, aparent neimportante, cateodata nici macar colorate( melanomul plantar acromic).

Sau poate datorita credintei populare ca daca iti scoti o alunita faci cancer si mori, fiind date ca exemple persoane care si-au scos alunite (ce s-au dovedit a fi melanoame cu metastaze in stadiu avansat) si n-au trait prea mult .
Sau pur si simplu ignoranta fata de aspectul pielii?

Indiferent de motivele care determina ca aceste „alunite” sa evolueze :
– prognosticul este prost;
– metodele de tratament sunt limitate;
– melanomul fiind considerat unul dintre cele mai agresive tumori.

Astfel, orice leziune tumorala, colorata sau nu, localizata pe orice segment al corpului, atat pe piele cat si pe mucoase, ar trebui sa fie un semnal de alarma ca trebuie consultat un medic dermatolog.
De cele mai mult ori, pentru diagnosticul corect al acestor leziuni este nevoie de dermatoscopie. Dermatoscopia este o metoda moderna, nedureroasa prin care medicul dermatolog stabileste monitorizarea nevilor si diagnosticul precoce al melanomului .
Cand aceasta metoda pune semne de intrebare privind aspectul benign sau malign al leziunii, examenul anatomopatologic din tumora scoasa prin excizie, transeaza diagnosticul si stabileste atitudinea terapeutica.

divider_end

default
Loading posts...
link_magnifier
#5C5C5C
on
loading
off