full
border
#666666
http://www.roderma.ro/wp-content/themes/zap-installable/
http://www.roderma.ro/
#00ac52
style2
0232-218.444 (str. Arcu) | 0232-218.234 (str. Octav Botez)
Contract CAS IS nr. 2348

Sistemul endocrin regleaza reproducerea, cresterea si dezvoltarea, depozitarea si utilizarea energiei prin intermediul unor substante numite hormoni eliberate din organe specializate numite glande.

Principalele glande endocrine sunt:

– hipofiza
– tiroida
– paratiroidele
– suprarenalele
– gonadele (ovarul la femeie si testiculul la barbat)
– pancreasul endocrin

Tulburarile endocrine au ca manifestari:

1. producerea excesiva a unui hormon (sau mai multi) = exces hormonal sau hiperfunctie
2. producerea scazuta a unui hormon (sau mai multi) = deficit hormonal sau hipofunctie
3. marirea de volum a glandei endocrine (tumora)

HIPOFIZA

Este situata la baza craniului si secreta: hormonul de crestere, prolactina (rol in lactatie), TSH (hormon ce regleaza tiroida), FSH si LH ce regleaza gonadele.
Bolile datorate afectarii hipofizei sunt: acromegalia, gigantismul, prolactinomul, insuficienta hipofizara, nanismul.
Semnele afectarii glandei hipofize: durere de cap, tulburari de vedere, crestere exagerata in inaltime, cresterea miinilor si picioarelor, oboseala, slabire sau ingrasare, lipsa de creste la copii.

TIROIDA

Este situata pe fata anterioara a gitului si secreta hormonii tiroidieni care au rol in creste si dezvoltare, maturizarea sistemului nervos central.
Bolile tiroidiene sunt: hipertiroidia (secretia in exces a hormonilor tiroidieni), hipotiroidia (secretia deficitara de hormoni tiroidieni), gusa nodulara (noduli pe tiroida).
Semnele afectarii tiroidei : slabire exagerata cu pofta de mincare pastrata, palpitatii, agitatie, insomnie sau ingrasare, somnolenta, stare de frig permanent, scaderea memoriei.

PARATIROIDELE

Sunt in numar de 4 si sunt situate in spatele tiroidei.Hormonul secretat se numeste parathormon si are rol in reglarea metabolismului fosfo-calcic. Afectiunile paratiroidelor sunt: tetania hipocalcemica, osteoporoza, fracturi, litiaza renala.
Semnele afectarii paratiroidelor: contracturi musculare, senzatie de nod in git, lipsa de aer, amorteli, unghii care se rup usor, dureri osoase, fracturi multiple.

SUPRARENALELE

Sunt situate la polul superior al rinichilor cite una de fiecare parte.Ele secreta mai multe categorii de hormoni: cortizol, hormoni androgeni, aldosteron. Afectiunile suprarenalelor sunt: boala Cushing, boala Addison.
Semnele afectarii suprarenalelor: hipertensiune, ingrasare exagerata la nivelul capului, toracelui cu subtierea miinilor si picioarelor, inrosirea pielii fetei sau scaderea in greutate cu astenie extrema si ” bronzarea pielii”, hipotensiune

OVARELE

Sunt glande pereche situate in micul bazin si au rol in reproducere (prin intermediul ovulului) si secreta hormoni specifici (estrogeni, progesteron si cantitati mici de hormoni androgeni).
Afectiunile ovarelor sunt: boala polichistica ovariana, endometrioza, menopauza precoce, pubertatea precoce.
Absenta instalarii pubertatii, tulburarile de ciclu menstrual, sterilitatea sunt manifestari ale bolilor ovariene.

TESTICULII

Sunt glande pereche care sunt situati in punga scrotala.Au rol in reproducere (prin fabricarea de spermatozoizi) si secreta hormoni androgeni (testosteronul) care are rol in aparitia si mentinerea caracteristicilor specifice sexului masculin.
Afectiunile testiculilor sunt: tulburari de dinamica sexuala, sterilitatea masculina.

Examenul endocrinologic consta in:

– examenul clinic in vederea descoperirii semnelor de disfunctie endocrina.
– examen ecografic al glandei tiroide, ovarelor, testiculilor si glandelor suprarenale.
Completarea examenului se face prin: radiogarfie de mina si craniu profil, dozari hormonale, examen CT sau RMN in functie de patologia descoperita.

Tratamentul:

1. Hormonal atunci cind este o deficit de secretie.
2. Chirurgical atunci cind sunt tumori benigne sau maligne.
3. Radioterapie externa.
4. Iod radioactiv in cancerul de tiroida.

divider_end

default
Loading posts...
link_magnifier
#5C5C5C
on
loading
off